dinsdag 4 januari 2011

Waarom er geen vervroegde verkiezingen komen

Na maanden van twijfel is het nu wel duidelijk: er komen géén vervroegde verkiezingen. De oorzaak ligt bij een Vlaams spelprogramma: ‘De allerslimste mens ter wereld’. U gelooft mij niet? Laat ik het dan even uitleggen.

Toen Bart De Wever, na zijn succesvolle deelname aan het spelprogramma in 2009, de verkiezingen won struikelden zijn politieke tegenstanders – en dat zijn er wel wat - over elkaar om die overwinning toe te schrijven aan zijn deelname aan dat TV-programma. Niet zijn charisma, intelligentie, partijprogramma of gewoon het feit dat de meerderheid van de Vlamingen Vlaams stemt was de oorzaak. Neen, het kwam allemaal door die vermaledijde quiz. Dat zijn N-VA niet lang daarvoor nog de deelname van politici aan amusementsprogramma’s wou beteugelen speelde niet echt in zijn voordeel. Al moeten we toegeven dat dat voorstel toen net door diezelfde politieke tegenstanders werd weggelachen. If you can’t beat ‘em, join ‘em. Het feit dat verkiezingssuccessen uit die hoek ook regelmatig opdraafden in amusementsprogramma’s allerhande, denk maar aan de ‘lancering’ van Freya Van den Bossche, werd voor de gemakkelijkheid even vergeten. Ook van jaloezie kon onmogelijk sprake zijn, al hebben er ondertussen al prominenten van zowat alle Vlaamse (en zelfs Franstalige) partijen deelgenomen aan het spel.

Momenteel draait de 'Slimste mens'-hype rond Eva Brems: de oversympathieke Leuvense professor (het zijn daar gelukkig niet allemaal Rik Torfsen) en Kamerlid voor Groen! Dat uitroepteken hoort trouwens bij de partijnaam, niet bij de zin, kwestie van daar geen twijfel over te laten bestaan. Op een gegeven moment was die partij zo klein dat men bang was dat men er gewoon zou over lezen als er geen uitroepteken achter stond, vandaar. Maar dat zal snel veranderen. Eva Brems is tegenwoordig minstens zo populair als Bart De Wever ten tijde van zijn deelname, dus als de speculaties over zijn verkiezingsoverwinning klopten, dan wordt Groen! bij de eerstvolgende verkiezingen de grootste partij van het land. Niet vanwege het charisma of de intelligentie van Eva Brems, en al helemaal niet vanwege haar expertise op het vlak van mensenrechten. Gewoon omdat ze goed is in quizzen, zonder zich daarbij Linda De Win-gewijs de woede van half facebookend Vlaanderen op de hals te halen.

En dáárom, en daarom alleen, zullen N-VA en CD&V nooit toelaten dat er vervroegde verkiezingen komen. Dat kan pas ten vroegste na een succesvolle deelname van Wouter Beke himself. Zijn nieuwe bril is dan ook een teken aan de wand, ook hij heeft duidelijk iets geleerd van Linda De Win.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten